Kampsport handlar inte bara om att lära sig att försvara sig om man hamnar i en tuff situation eller att få färgade bälten och priser. Det handlar även om att få bättre hälsa. 

Kampsport är en perfekt träning för viktnedgång och för att öka det allmänna hälsotillståndet. Folk som tränad kampsport säger ofta att de mår mycket bra och känner sig lika starka som smidiga.

Det har en lätt förklaring. Det är högintensiv träning som inte bara fokusera på en muskelgrupp eller en typ av träning. Den är väldigt mångsidig och går igenom hela kroppen. I början kommer man minst sagt att känna sig mör dagen efter ett träningspass. Inte nog med så tränar man både kondition och styrka. Man använder ofta sin egen kroppsvikt som motstånd under styrketräningsdelen. Sedan ingår det mycket snabbhet i rörelser så konditionen förbättras markant.

Hur blir man då uthållig nog för att hålla på med kampsport? Svaret är väldigt enkelt: man tränar kampsport. Det kan man säga är att för att träna uthållighet under passen så ska man göra de övning som man gör under passen. Tränar du upp kondition genom att springa kommer du att bli uthållig i joggingspåret. Det betyder att man kanske inte alls orkar lika länge när man ska börja slåss och sparkas eftersom man rör sig helt annorlunda. Därför ska man träna kampsport för att bli tillräckligt stark och uthålligt för att kunna hålla på med kampsport. Sedan är all träning bra så att vara ute i joggingspåret är lika nyttigt men det kommer kanske inte att vara till stor hjälp på kampsportspassen.

När man väl fastnat för sporten ska man investera i bra kampsportsutrustning. Satsa på kvalité på en gång. Kläder och handskar slits mycket snabbare och hårdare under träning än vad vardagskläder gör. Köper man billigt kommer man behöva köpa nytt flera gånger istället, vilket gör det långsiktigt dyrt istället för en lite större kostnad. Bra utrustning och kläder gör det också roligare att träna, då ingenting skaver eller sitter konstigt. Sådana irritationsmoment är lätt att glömma men med tiden blir det riktigt störande.

Kommentarer inaktiverade för Bättre hälsa genom kamsporten