Boxning

Boxning är en av de allra äldsta sporterna i världen, rent utav kanske den allra äldsta. Det går som bekant ut på att två boxare möts i den fyrkantiga ringen, man mot man.

Historik

Boxningen härstammar hela vägen tillbaka till det förklassiska Grekland och var en av de grenar som stod programmet i de ursprungliga olympiska spelen. Den moderna boxningen däremot, började inte växa fram förrän i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då man började använda handskar och regler för hur matcherna skulle gå till. Fram tills dess hade boxningen i princip sett ut som så att matcherna, där boxarna inte hade några handskar på sig, pågått tills dess att någon knockades eller gav upp. Systemet med 15 ronder tillkom inte förrän på 1920-talet.

Proffsboxning

Tungviktsboxningen är de som innefattar de mest eftertraktade världsmästartitlarna, de som gör att alla kommer att kalla vinnaren för ”champ”. Den första tungviktsmatchen boxades i slutet av 1800-talet och pågick i hela 21 ronder. En svensk har vunnit den riktiga tungviktstiteln och det är Ingemar Johansson som 1959, inför 30 000 i publiken på Yankee Stadium i New York efter dryga två minuter, knockade amerikanen Floyd Patterson.


Efter detta så har det blivit komplicerat att avgöra vem som faktiskt är den ”riktige” tungviktsmästaren beroende på olika förbund och olika viktklasser. Den som för närvarande anses vara ”the champ” är dock ukrainaren Wladimir Klitschko. Det kan dock vara så att det kan bli en ny mästare inom en inte alltför oöverskådlig framtid. Boxningssajten Boxingnews24 skriver att den 5:e oktorber är det dags för titelmatch mot ryssen Alexander Povetkin.

Om det verkligen blir en ny champ är dock tveksamt, åtminstone om man tar en titt på de oddsen på de stora bettingsajterna. Till exempel så ger Betsafe.com bara 1.14 i odds på seger för den nuvarande mästaren. Utmanarens odds ligger på hela 5.70.

Legender och legendarer

Bland legender och legendarer i historien så hittar vi namn som Joe Luis, Mohammed Ali, nämnde Ingemar Johansson, Mike Tyson, Sugar Ray Leonard och Lennox Lewis bland många fler.

I Sverige så finns det några andra boxare som vunnit världsmästartitlar, men aldrig i tungvikt. Kända namn där är Armand Kranjc och George Scott. Ett annat känt namn är Paolo Roberto. Roberto boxades två gånger om världsmästartiteln, en av gångerna mot Armand Kranjc faktiskt, men det blev aldrig någon världsmästartitel för honom.

Kommentarer inaktiverade för Boxning