Jujutsu

Jujutsu är en kampsport som är en del av Budofamiljen. Ordets betydelse är egentligen en sammansättning av två ord som översätts där den första delen betyder mjukhet och följsamhet medan den andra delen syftar till metodik och teknik. Innebörden tillsammans i detta hänseende innebär att ens motståndare ska kunna övermannas framförallt med teknik och strategi och behöva använda sin fysiska förmåga så lite som möjligt.

JujutsuOklarhet om definition

Just vad ordet betyder råder det som vi ser inga större frågetecken om. Däremot så är termen och sporten lite oklarare. Själva termen är mycket gammal och syftar bakåt på strids- och kampskolor som även innefattade vapen så som svärd. Idag är den allmänna synen att kamp med svärd inte är en del av jujutsu. Detta beror främst på att förgreningar inom sporten gjorts och det finns likt karate och andra kampsporter, olika varianter av stilen.

Förväxling med Brasiliansk Jiu-jitsu

I våra öron kan orden tyckas lika, men detta är två olika saker. BJJ som det förkortas, är en stil som framförallt innefattar brottning på marknivå, strypningar och nedtagningar. Strypningar låter ju direkt ganska hemskt, men det handlar om genom sina tekniker hamnar i ett överläge där ens grepp potentiellt skulle kunna strypa sin motståndare. När motståndaren hamnar i denna situation och inser att den kan ta sig ur ditt grepp, då klappar motståndaren handen i mattan och matchen är över. BJJ innefattar inga sparkar och slag.

En kombination av BJJ och slag och sparkar är däremot populärt inom MMA, mixed martial arts där olika stilar inom kampsporten får kombineras. Det kallas även för Ultimate Fighting eftersom stil används efter smak och kunskap. Läs mer om MMA och dess tävlingar på Svenskaspelare.com.

Kommentarer inaktiverade för Jujutsu