UFC

De båda förkortningarna UFC och UFO kan tyckas vara precis lika svårtydda som varandra, skillnaden – det ena är är världens tuffaste kampsporttävling och den andra är den engelska förkortningen för oidentifierbart flygande fordon. Har dem något gemensamt? Ja en sak, frågan om det är mänskligt.

UFC-fighters

Sprungen ur brasiliansk kampsport

Självklart så var det en lite överdriven liknelse, men ibland kan man faktiskt fråga sig om utövarna i UFC inte är helt mänskliga med tanke på vad det är dom utstår i form av våld mot sina kroppar. UFC härstammar från en brasiliansk sport vid namn Vale Tudo, som på svenska betyder ungefär ”allt går”, vilket väl kanske säger en del om hur reglerna åtminstone inledningsvis var i MMA (Mixed Martial Arts) – som är den sport man ju utövar inom UFC. Vale tudo var känt som en tävling där deltagarna skulle använda det för sig mest effektiva obeväpnade stridstekniken för att besegra sin motståndare.

Det gick förstås inte lång tid innan slagskämparna insåg att för att vinna över alla motståndare så krävdes skicklighet i flera olika stridstekniker, inte endast slag, sparkar, brottning och så vidare. Snart genomgick UFC-kämparna en slags metamorfos till att istället för att bara behärska en stridsteknik, nu vara en välbalanserad slagskämpe som bemästrade alla de ovanstående momenten – och namnet kom förstås ganska så naturligt, Mixed Martial Arts.

UFC idag

Idag är UFC den största MMA-organisationen i världen och står exempelvis bakom de förenade reglerna för hur MMA ska utföras och bedömas. Med över fyrtio matcher varje år så är det UFC som arrangerar flest toprankade matcher i världen, matcher som också arrangeras runtom i hela världen. Bland annat så brukar det arrangeras UFC-galor i Globen i Stockholm.

Kommentarer inaktiverade för UFC