OLYMPUS DIGITAL CAMERAInom kampsport så hör man ofta om gradering, någon ska få en ny färg på sitt bälte. Men vad betyder det egentligen då?  Jo, det är egentligen inte så komplicerat. Själva ordet skvallrar om vad det betyder. Ens färdigheter håller en viss grad av skicklighet. Gradering handlar om att på bestämt sätt uppvisa sin utveckling av tekniker och antalet av dessa för att visa att man förtjänar ett ett bälte som bevisar denna högre grad av skicklighet. 

Hur graderar man

Graderingar är alltså något som förekommer framförallt inom kampsporter och graderingen består i praktiska prov där de inlärda teknikerna skall visas upp. Ofta görs det i en slags ”kata” där en rad tekniker genomförs i ett svep. För det otränade ögat kan dessa tekniker se ganska meningslösa ut, men tittar man mer noggrant så noterar man att om man i fantasin lägger till en motståndare framför den graderande eleven, då börjar helt plötsligt teknikerna få liv och du ser situationer där teknikerna är användbara. På detta sätt ser graderingar i de allra flesta fall ut ända tills man kommer till hög avancerad grad då även kampmoment vävs in.

Notera att färggrader är olika för olika typer av kampsporter. Ett rött bälte i karate behöver inte betyda motsvarande kunskap inom judo.

Kommentarer inaktiverade för Vad är gradering